/ БГНЕС
БСП поискаха актуализация на бюджета и по-справедливо разпределение на средствата за общините. Социалистите поставиха исканията си с декларация в пленарната зала.
 
"Водите напълно сбъркана политика по отношение на местната власт и то умишлено. И това се корени в две неща - в закона за бюджета и в закона за публичните финанси. В закона за бюджета, в който предвиждате по-малко приходи за да може после да си разходвате за ваши кметове, субективно за ваши фирми. Поради което настояваме за актуализация на бюджета в тази зала. Това е парламентарна република, бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек в държавата. Не сме премиерска република. Искаме да се внесе актуализация на бюджета.", заяви Корнелия Нинова.

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарната система
 
И попита: "Излишъкът ви расте все повече и повече. Защо тогава миналата седмица взимате 400 милиона лева кредит за съфинансиране по оперативни програми. Защо задлъжнявате България, след като имате велик излишък? Внесете го тук този бюджет и да видим какво се случва. Има ли го излишъка, няма ли го? Защо взимате нови кредити?".

Нинова: Знам от ГЕРБ, че партията не иска да прокара мажоритарния вот
 
Според Нинова втората причина за това състояние е законът за публичните финанси.  "Вие с изменение допуснахте отношенията държава-общини или изпълнителна и местна власт да се уреждат през закона за публичните финанси с акт на Министерски съвет. Това противоречи на глава 7 от конституцията за местна власт. Поради което втория акт, който днес предприемаме след искането за актуализация на бюджета е тази жалба до Конституционния съд.", допълни лидерът на БСП.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляването на всички пенсии
 
Нинова изрази категоричност, че предприемат крайната мярка. "Искаме отмяна на този член от закона за публичните финанси, който си приехте и който ви дава възможност да изопачавате бюджетната и финансовата политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес. Отиваме в Конституционния съд.", отбеляза тя.