Антон Кутев
Антон Кутев / БГНЕС
От "БСП за България" обвиниха ГЕРБ в неприемливи компромиси в името на властта. В декларация от парламентарната трибуна Антон Кутев от левицата прочете откъси от книга на настоящия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.
 
"Най-краткото определение за думата шайка е група хора, обединени от престъпни цели. Според мен ГЕРБ са точно шайка, неподправена...", цитира Антон Кутев написаното през 2013 г. от настоящия депутат от ГЕРБ.

Барометър: Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента
 
Той обърна внимание и на цитат от книгата, че най-големите провали на ГЕРБ и Борисов в частност са били в избора на хората и калинките са наводнили всички нива на публичното управление. Защо при това положение човекът се е съгласил да бъде депутат от ГЕРБ, попита Кутев. Според него обаче по-важният въпрос е защо ГЕРБ са се съгласили да включат този човек в листите си.
 
Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) няколко пъти направи забележка на Кутев и отбеляза, че пленарната зала не е читалня, а който иска да чете книгата, може да си я закупи. Антон Кутев обясни, че цитира книгата, не защото я препоръчва за четене, а защото иска да обърне внимание на компромисите, които ГЕРБ са готови да направят в името на властта.

Отново скандали и грoзни обиди в парламента
 
"За съжаление историята на прехода е история на непростими компромиси, които обезсмислиха политическата класа в очите на гражданите и в които участваха всички почти без изключение", коментира депутатът от левицата. Именно затова, според него, днес никой вече няма право да упражнява власт заради самата власт.
 
"На какво ниво на компромис трябва да си, за да направиш 25-годишен човек заместник-министър на външните работи? Румяна Желева не ни ли стига, за да разберем, че външната политика е сложно нещо особено сега", попита Антон Кутев.

И БСП поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов
 
"Що за цинизъм е необходим, за да направиш Валери Симеонов председател на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси? Това е компромис, който дори не е гнусен, правите компромис, който е опасен за държавата и то в много сложна обстановка", коментира той.
 
Кутев отбеляза, че точно когато България се нуждае от умерена и рационална политика по отношение на Турция, с това назначение управляващите стремглаво се отстраняват от всякаква етническа толерантност.

За Обединените патриоти скандал няма, Симеонов остава в правителството
 
ойдохте с обещание за 300 лева минимална пенсия, а компромисите, за които говорим ви доведоха до увеличение от 20 лева", посочи Кутев и допълни:
 
"Но за сметка на това токът, водата и газта и респективно цените на всички стоки ще се увеличат, т.е. номинално пенсионерите ще получават по-малко, защото ще могат да си купят по-малко с пенсиите си", коментира той и определи това като геноцид.
БТА