БСП обсъжда и вариант за плосък данък
БСП обсъжда и вариант за плосък данък / netinfo

Два варианта за данъчно облагане на доходите предвижда БСП в проекторешението, което ще бъде обсъдено на утрешния конгрес на партията. На пленум тази вечер социалистите ще одобрят документите за форума.

Управленските приоритети на левицата предвиждат сериозно намаление на данъчната ставка за доходите до средната работна заплата. В първия от вариантите, които обмислят в левицата, е заложена скала съответно: 10 % за най-ниските доходи, 16 на сто за доходите до две средни работни заплати и 24 % данък за най-високите доходи.

Другият предлаган вариант за облагане е плосък данък от 10% за всички доходи над необлагаемия минимум. Конгресът ще обсъди и предложението за освобождаване от здравна такса на жените над 60 години и мъжете над 63 години.

Държавата да поеме 50% от таксата на децата в детските ясли и градини по социални критерии е друга мярка в социално-икономическата политика на БСП. В нея е и обявеното още през април намерение за ежегодно увеличение на заплатите в бюджетната сфера с поне 10 на сто и лансираната поетапна актуализация на пенсиите, отпуснати преди 2000 година.