БСП и НДСВ: Подписка от 350 000 граждани да задължава НС за референдум
БСП и НДСВ: Подписка от 350 000 граждани да задължава НС за референдум / netinfo
Подписка, събрана от 350 000 граждани, да задължава Народното събрание да провежда референдум. Това предлагат от БСП и НДСВ, които са вносители на нов закон за прякото участие на гражданите в управлението. Парламентът обсъжда и четири други варианта за промени в сега действащия закон за допитване до народа, внесени от „Атака”, БНС и независими депутати.

Според проекта на БСП и НДСВ, внесен в дневния ред на паралелната от ДПС, референдум може да бъде поискан и ако са събрани 150 000 граждански подписа. Президентът, 1/10 от депутатите, както и не по-малко от 1/10 от всички общински съвети в страната могат да бъдат инициатори за свикване на референдуми.

Законопроектът урежда провеждането и организацията на национални и местни референдуми, въвежда понятията гражданска инициатива и общо събрание. На допитване могат да се подлагат въпроси от компетенцията и на парламента и на общинските съвети, както и теми, които не са в противоречия с Българската конституция.

Според правната комисия Народното събрание трябва да подкрепи именно този проект и да отхвърли останалите четири за промени в Закона за допитване до народа, тъй като според вносителя и председател на правната комисия Янаки Стоилов сега действащият закон създава редица препятствия пред прякото участие на гражданите в управлението.

От ДСБ подкрепиха проекта на Стоилов, но настояха за прецизиране на някои текстове и за по-голям праг на валидност на референдумите, за да може не 350000 да решават съдбовни за цялата страна въпроси. Гласуването престои утре.