Британци изследват ДНК-пробите по делото Белнейски
Британци изследват ДНК-пробите по делото Белнейски / netinfo

До 2 месеца ще бъде готова третата ДНК експертиза по случая с убийството на двете сестри Белнейски, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. В изследванията ще участват и български специалисти, командировани в Англия.

Росен Димов обясни пред Дарик защо се налага новата експертиза.

Изследванията на ДНК-пробите по делото "Белнейски" ще продължи в британските лаборатории, за което по искане на Главна прокуратура Висшият съдебен съвет е отпуснал 90 хиляди лева. Росен Димов подчерта, че разследването на убийството на двете сестри Белнейски от Пазарджик продължава, за което са ангажирани не само органите на МВР и следствието, но и прокуратурата на всички нива.

Направените досега ДНК-експертизи, включително и на тези от САЩ, се нуждаят от задълбочаване на родовите белези, за да може да се стесни кръгът на заподозрените лица, уточни Димов. По думите му анализите от САЩ се очакват да се получат до дни.

За изследванията във Великобритания са направени консултации със специалистите от Института на МВР по предложение на пловдивския апелативен прокурор. Британските лаборатории се ползват с името на най-добрите и най-успешните по отношение на ДНК-експертизите, уточни Росен Димов. Според него резултатите от тези изследвания ще могат да се очакват в рамките на 1-2 месеца.

По принцип ДНК-анализите са едни от най-сложните експертизи и са изключително скъпи и се нуждаят от много добра апаратура и практика, обясни още прокурорът.

Други новини от Пловдив