Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Искам да попитам НАТО - има ли готовност за бактериологична война, заяви премиерът
Светът се готви за епидемия от три месеца - за след това пари няма. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

"Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня", заяви той. "Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Истински се моля да издържим три месеца с тези пари", призна Борисов. Той добави, че можем да теглим нов дълг, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас.

81 държави са заявили вече желание за парична помощ от МВФ, което е безпрецедентно – най-много досега са били по 3-4 държави наведнъж - това е съобщила пред премиера шефката на Фонда Кристалина Георгиева.

Така Борисов се мотивира, че не желае прекомерно да развързва кесията на хазната. "Ще сме ги похарчили неразумно, ако тръгнем сега да вкарваме огромни пари за нещо, което трябва да го преодолеем. След три месеца, след четири месеца същите вие ще ми зададете въпроса - а какви ще са мерките сега за възход на икономиката", прогнозира Борисов.
"Да не говорим за туризма, надали има човек който да си представя как ще се балансира този бранш - при липса на полети....", добави Борисов.

"Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата", каза той.

Борисов разкритикува НАТО, че не е имал готовност да посрещне бактериологична война. И запита - ако е било така, сега Пактът трябваше да извади от резерва защитни облекла, поне.

 "Аз искам да питам и колегите от НАТО, където правим големи вноски за защита, за киберзащита или пазим се от дронове, купуваме, милиарди харчим за въоръжение, ние нямаме ли планове на НАТО за бактеоролигична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава, и тя е много по-реално... Много обичам да им задавам въпроси и аз на по-големите. Сериозно мълчание по този въпрос", каза Борисов за заседанието на Европейския съвет, където е повдигнал темата. "Ами ако сме се готвили за война, нямаме ли защитни облекла? Реално ние не можем да воюваме в момента, реално сме победени вече от вируса. Реално не сме били готови по тази тема", отсече българският премиер

"В 16.00 ч. днес с Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки", съобщи премиерът след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет.Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и Министерство на здравеопазването да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв, съобщи премиерът.  Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка. На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, допълни Борисов. Така че освен здравето, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

По време на брифинга премиерът се закашля, но побърза сам да уточни, че това е от цигарите, тъй като преди малко е пушил. Борисов обяви още, че и днес тестът му за вируса е отрицателен.