Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО
Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО / Sofia Photo Agency, архив
Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО
48715
Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО
  • Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО

Премиерът Бойко Борисов отново предлага законодателни промени, свързани с Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба. В Бургас премиерът посочи, че ще предложи два нови законопроекта и ако новият президент Росен Плевнелиев ги одобри, те ще бъдат гласувани и в Народното събрание.

Премиерът неведнъж е споменавал, че подчинението на двете специални служби - външното разузнаване и службата за охрана, която пази висшите политици и държавни сгради, трябва да бъде променено.

Според Борисов, обаче, това не може да се случи, докато на президентския пост е Георги Първанов, защото ще се тълкува като отнемане правомощия на държавния глава. С избора на Росен Плевнелиев за президент управляващите вече нямат пречки да осъществят промените. Борисов заявил пред в. „Преса", че ще представят концепцията на президента Плевнелиев и ако той прецени, че минаването на НСО и НРС към изпълнителната власт не е отнемане на негови правомощия, ще я внесе за гласуване в парламента.

Пред Дарик бившите началници на разузнавателната служба и Националната служба за охрана Димо Гяуров и Димитър Владимиров коментираха темата.

„Напълно съм убеден, че към настоящия момент правителството няма никаква законодателна готовност, няма подготвени законопроекти нито за НРС, нито за НСО. През последните две години сме свидетели на управление чрез слухове, пускани от отделни представители на Кабинета. Започва някакъв обществен дебат по нещо, което после се оказва, че никой не бил казвал, или пък директно се отрича", заяви Гяуров.

„Това си е право на правителството и на президента да се разбират под чия шапка да бъдат службите", каза от своя страна Димитър Владимиров.

Медийни публикации вече намериха и нова работа на настоящия шеф на разузнаването Кирчо Киров. Той ръководи разузнаването от 9 години, но скоро ще навърши пенсионна възраст. След промените вероятно ще бъде назначен за посланик, а службата ще оглави сегашният му заместник Звездомир Пенков.