Не можем да убедим хората, че COVID-19 е много опасен и заразен, съжали премиерът
Въпреки нашите усилия и на медиите, не можем да ги убедим гражданите, че това е много заразно и в края на краищата има и умиращи. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на работното съвещание с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри. 

С това си обяснява той нарушенията на мерките и нелегалните партита в незаконно отворените заведения.

"Не можем да ги убедим, с това си обяснявам масовото нарушаване по заведенията и ресторантите, частните партита, където се събират по 100 и нагоре човека. Хората, които са уплашени, това не могат да го правят. Или хора, които знаят, че пандемията и новият вариант на щама е във въздуха, не могат да го правят. Сиреч продължаваме да не можем да обясним, че това е толкова опасно . Иначе в други сфери, ако се произнесе Германия, Франция, Холандия, се цитират от сутрин до вечер. А когато при тях е пълен локдаун и когато има вечерен час от 18 ч., никой не ги гледа тях", коментира Борисов.

Според него обаче пускането на учениците в клас е нещо, което се заслужава риска.

"За учениците и тяхното психическо здраве и образование е нещо, което си заслужава да рискуваме. 480 000 ходят от първи до четвърти клас и в детските градини. Сложете по двама родители и техните близки - минава над 1 милион, които ходят на училище, и не ни се вдигна заболеваемостта. От 4 февруари ще пуснем и три класа. Това със сигурност ще разнесе още от заразата, но ние това като риск можем да го калкулираме и приемем, защото е в полза на бъдещето и децата. Единственото, което със здравето може да се конкурира, е образованието", категоричен е той.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост, с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят. 

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.