Борисов: Президентът и премиерът да кажат стоят ли зад Овчаров
Борисов: Президентът и премиерът да кажат стоят ли зад Овчаров / netinfo

Искам да знам дали премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов стоят зад Румен Овчаров, неговите думи и действия. Интересно е да се знае и кой ще поеме политическата отговорност за действията на Румен Овчаров. Това каза кметът на София по повод изказано мнение от министър Овчаров, че писмото, в което фигурира името му е компромат, а „Топлофикация” била управлявана през последните месеци от Бойко Борисов.

От Столична община припомнят, че първата проверка, доказала злоупотребите във фирмата, е назначена от кмета на София Бойко Борисов на 15 май 2006 г. и е извършена от Столичния инспекторат.

Проверката е предизвикана от кмета на базата на постъпила предварителна конкретна информация от началото на годината за извършвани правонарушения във фирмата. На 6 юни 2006 г. първата събрана документация, касаеща конкретна престъпна дейност от страна на Валентин Димитров, е предадена в прокуратурата.

По нареждане на Бойко Борисов до момента са извършени проверки и е сезирана прокуратурата за злоупотреби и във фирмите „Озеленяване“, „Медицински холдинг “, ВиК, „Галатея“ 2002, „Софийски имоти“ 2002, “Пътища и съоръжения”, “Екоравновесие”.

По предоставените доклади в прокуратурата са образувани дознания за извършена престъпна дейност във фирмите „Озеленяване”, „Топлофикация“, “Софийски имоти” и “Галатея 2002” и ВиК. В момента върви прокурорска проверка и по предоставените данни за фирма “Пътища и съоръжения”.

Кметът на София Бойко Борисов пита в кои други държавни или общински фирми вървят проверки, освен назначените от него и какви са резултатите от тях.