/ Министерския съвет
"Честит празник на всички деца! Бъдете безгрижни, любознателни и усмихнати. Учете, защото образованието е сила и свобода. Затова и образованието винаги е било наш приоритет. През последните години инвестирахме огромни средства в сектора. Положихме и безпрецедентни усилия да върнем десетки хиляди деца в образователната система. Продължаваме да работим и днес", това написа премиерът Бойко Борисов по случай празника на детето.

Борисов е разпоредих Парламентарната група на ГЕРБ да внесе предложение в НС за отпускане на еднократна помощ от 250 лв. на нуждаещи се семейства, чиито деца са записани в осми клас. Предложението е на социалния министър Деница Сачева.

Според него в момент, в който голям брой деца напускат образователната система, с тази мярка ще бъдат задърани. Той поясни, че помощта ще е обвързана с посещенията в училище.

"Използвам възможността отново да благодаря на българските учители. Вие показахте новаторство и отдаденост по време на онлайн обучението. За всички е важно учителите да бъдат мотивирани, докато вършат работата си. Затова продължаваме да увеличаваме и възнагражденията им", каза още той.



Социалният министър Деница Сачева също поздави малчуганите за празника.
"Всяко важно решение, което вземаме, трябва да може да издържи изпита на времето през живота на децата ни – да са здрави, щастливи, свободни, откриватели и създатели. За да живеем добре, трябва да мислим с обич и отговорност както за своите деца, така и за всички онези, които имат нужда от добра дума, подкрепа и опора в моментите, в които са се изгубили по пътя. За децата си ние винаги искаме най-доброто. И затова е нужно самите ние да сме по-добри. Честит първи юни!", написа тя във Фейсбук профила си.