Борисов писа на Общинската избирателна комисия
Борисов писа на Общинската избирателна комисия / netinfo

Кметът на София Бойко Борисов изпрати писмо до Общинската избирателна комисия (ОИК) във връзка с постъпилото в нея искане за отстраняването му от поста кмет на Столична община и тиражираните в средствата за масова информация съобщения, че по време на реализиране на мандата като кмет на столицата е нарушил изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Ето пълният текст на писмото:

“Уважаеми дами и господа, Във връзка с отправеното до вас искане за отстраняването ми от длъжност, както и тиражираните съобщения в средствата за масово осведомяване, че по време на реализиране на мандата като кмет на Столична община, съм нарушил забраната(ите) на чл.41, ал.1, предл.2 и 3 от ЗМСМА – след встъпването ми в длъжност съм извършвал (извършвам) дейност по смисъла на Търговския закон, продължил съм да бъда управител и член на управителен орган на търговски дружества, ви уведомявам за следното:

Още в края на м. август 2001 г., във връзка с предложение за назначаването ми на ръководна длъжност в системата на МВР съм изпълнил всички свои задължения, които са предвидени в закона и съм предприел необходимите действия за прекратяване на участието ми в търговски дружества и техни управителни органи.

По отношение на посочените пред/в средствата за масово осведомяване обстоятелства, че съм съдружник и управител в/на “Джи енд Би травъл къмпани” ООД и член на съвета на директорите на “Интербулпред” АД, бих желал да уточня отново, че:

1. В края на м. август 2001 г. от справка в търговския регистър, която извърших след като бях уведомен за предложението да бъда назначен в МВР, установих, че “Джи енд Би травъл къмпани” ООД /с регистрация от 1994г./, все още не е прекратено на основание чл.155, т.2 от ТЗ (в редакцията от 1991 г.), въпреки че дружеството не е привело капитала си в съответствие със законно установения минимум в изпълнение на разпоредбата на §7, ал.1 от ПЗР на ЗИДТЗ (Обн., ДВ, бр.100 от 31.10.1997 г.) до изтичане на предвидения в същата разпоредба едногодишен срок.

Във връзка с предизвестие от 29.08.2001 г. за прекратяване на участието ми в дружеството, на същата дата беше проведено заседание на общото събрание на съдружниците, което взе решения за освобождаването ми (прекратяване на участието ми) като съдружник, за приемане на нов съдружник, за прехвърляне на притежаваните от мен дружествени дялове на новия съдружник и за освобождаването ми като (съ)управител.

В изпълнение на решенията на общото събрание, по реда и във формата, предвидени в закона – писмен договор с нотариална заверка (от 04.09.2001 г.) на подписите на страните, прехвърлих безвъзмездно “моите” 25 дружествени дялове по 1 000 неденоминирани лева (или 25 дяла по 1 лев) на новоприетия съдружник.

Още преди 29.08.2001 г. дружеството е (беше) преустановило дейността си и не ми е известно да е осъществявало каквато и да е било търговска дейност след това.

2. По същото време установих, че не съм заличен и като член на съвета на директорите на “Интербулпред” АД, регистрирано през 1995 г., въпреки че още в началото на 1997 г., във връзка с прехвърляне акциите в същото дружество на представлявано по това време от мен друго търговско дружество (“Цебра” ООД), поисках да бъда освободен от състава на управителния орган на дружеството.

До датата 03.11.1998 г., когато е изтекъл определеният в закона срок, “Интербулпред” АД също не беше привело капитала си в съответствие със законно установения минимум за акционерно дружество, но въпреки това дружеството не беше служебно прекратено с решение на съда по реда на чл.252, т.5 от ТЗ (в редакцията от 1991 г.).

Като се позовах на издаденото на 29.08.2001 г. удостоверение за актуалното състояние на дружеството в търговския регистър при Софийски градски съд, още веднъж поисках да бъда изрично освободен от състава на съвета на директорите и бях уведомен от председателя на съвета, че във възможно най-кратък срок компетентният управителен орган ще вземе решение по молбата ми, след което ще бъдат представени необходимите документи за заличаването ми като член на съвета на директорите.

Дружеството е (беше) преустановило дейността си още през 1997 г. и след това не е осъществявало търговска дейност.

Ето защо, не считам, че следва да нося отговорност, както и последствията от евентуалното неизпълнение на задълженията на управителните органи на посочените търговски дружества във връзка със заявяване за вписване на настъпилите промени в обстоятелства (прекратяване на участието ми като съдружник и освобождаването ми като управител и като член на съвета на директорите), както и за неизпълнението на задълженията на други институции.

Потвърждавам готовността си, при необходимост за установяване на посочените по-горе обстоятелства, да ви предоставя преписи от документите и други данни, на които основавам становището си.

Като имате предвид големият медиен интерес и най-вече, за да престанат спекулациите по мой адрес и да бъдат обективно информирани гражданите, ви моля да се произнесете във възможно най-кратък срок, за което ви благодаря предварително.