/ пресцентър, правителствена информационна служба
Двамата ще обсъдят мигрантската криза около границата между Гърция и Турция
Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата ще обсъдят мигрантската криза около границата между Гърция и Турция.

Европейският съюз е с водещо значение за поддържането на мира и стабилността в региона в контекста на мигрантската криза. Затова продължаваме задълбочаването на диалога и общите европейски действия, трябва да намерим трайни решения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди той да замине от София за Анкара.Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.
 
Българският премиер изтъкна, че от ключово значение е управлението на миграцията в настоящия момент да се извършва по всеобхватен и координиран начин, в съответствие с принципите на солидарността и споделената отговорност. „Това остава приоритет за България, която продължава да осигурява високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС“, посочи министър-председателят Бойко Борисов пред Шарл Мишел.
 
Шарл Мишел е на посещение у нас, след като във вторник заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен прелетяха с хеликоптер над границата.След посещението си у нас те оцениха високо начина, по който българските власти опазват границите, както и стремежа на властите да се борят за добросъседство и мир.

Европейският елит обяви, че България може да разчита на европейската солидарност. С това послание приключи срещата между премиера Бойко Борисов, председателят на европейския съвет Шарл Мишел и председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.