Бойко Борисов
Бойко Борисов / МС, пресцентър
Детските градини няма да бъдат отваряни, категоричен беше премиерът
Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че ако надхвърлим бройката от 100 нови заразени на ден, ще затегнем отново противоепидемичните мерки. Няма да бъдат отворени детските градини, категоричен беше премиерът на брифинг след видеоконферентна среща на върха ЕС – Западни Балкани.

"Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Базирам се на данните от Института "Кох". Резултатите за коронавируса са изключително лоши. Най-големият Институт "Робърт Кох" казва, че е изключително лошо положението. Трябва да спазваме всички мерки - дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата - веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати", заяви Борисов.

Той припомни, че не се свалят никакви мерки, а само извънредното положение - маските на закрито остават задължителни, както и спазването на дистанция от 2 метра.

"Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. При нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни", каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Относно детските градини, Борисов категорично заяви, че няма да разреши да бъдат отворени. 

"Детските градини няма категорично да бъдат отворени. Това е опасно. В щаба също бяха твърдо против. Ако всичко върви добре, ще разхлабваме още. Ако не спазваме правилата, лекарството го знаем всички - затваряне. Дали искаме да прилагаме това лекарство? Не, не искаме. Отново ще призова всички да спазват мерките", заяви премиерът.

"Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не е отминало. Умолявам, призовавам, затова и ме атакуват, че плаша хората. Аз не ги плаша. Какво направиха в Гърция, когато изпуснаха в първия момент и тръгна пикът нагоре? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш", заяви премиерът и призова още веднъж за търпение и дисциплина.


70 българи са блокирани на летище в Париж при опит да влязат във Франция


Той заяви, че е ядосан на групата българи, които са блокирани в Париж.

"Истински съм ядосан на тези, които станаха и си заминаха за Париж като сезонни работници и като не знам какви. Сега пускат есемеси. Оплакват се от французите, че се държат лошо с тях и ние пак, какво трябва да направим? Да ги вземем от заразеното място, както стана от Холандия?", попита още Борисов. И отбеляза: "Ние с един полет си направихме няколко клъстера".

Борисов: Неразумните българи в самолетите от Холандия увеличиха заразените у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)


Премиерът заяви, че иска да бъде подкрепен бизнесът, но той плаща едва 10% данък. Уточни, че не иска да раздава помощи на калпак, защото това са парите на хората.

"В Германия плащат 46%. В България даже има браншове, които плащат 8-9%. Повече от 10 години са прибирали печалбите. Утре ще каже ли бизнесът - вдигнете данъците, за да има за здраве, полицаи, учители, както сега казват 80/20, даже 100/0. До този момент не сме взели заеми. Ако поискаме, МВФ ще ни даде веднага, но не е там работата. С орязани заплати сме всички в МС. Разбрах, че и депутатите даже заплати са взели. Ние не сме, но не сме орязали нито един разход. Така помагаме на бизнеса. Не режем и парите за отбрана", каза още той.

Попитан защо все пак ЕС не вземе мерки относно недопускането на болни на самолетите, премиерът призна, че машината на ЕС се задвижва по-бавно, докато узрее за някои решения и стъпки. В същото време заяви, че Европа е най-доброто място за живеене и ЕС е най-силният съюз, като изрази надежда, че ще излезем по-бързо от кризата, като съюз, от другите.

„Сигурен съм в това, нищо, че още си чакаме един милион теста“, допълни той.

„В цяла Европа си задават въпроса как ще се проверяват туристите. Много ни се иска и на нас, и на турци, и на гърци да отворим курортите. Всичко ден по ден трябва да става. Щабът, Мангъров, ако щете, който им е опозиция, действат в правилното сечение. В Гърция, които са под нас, излизат с есемеси. Представяте ли си тук да направим това? Затова пак ще призова да се пазим. Днес гледах кадрите от "Витошка". Това, ако е карантина, не знам. Това, ако е затворен град.... Вижте кадрите от Истанбул, Ню Йорк, Москва. Ако не вярвате на нас, вижте тези кадри", завърши министър-председателят.

"Ако Институтът "Кох" плаши, значи и аз, като го повтарям, ги плаша", позова се на предупрежденията на германските учени премиерът. И продължи, като даде за пример Путин.  "Всеки ни е мил и на всеки искаме да помогне, въпросът е да знаем кога. Трябва много деликатно, за никого не е приемливо да умират хора по света. Днес го каза и Путин. Путин казва, че не трябва да се разхлабват мерките - да го чуят. Понеже казват, че аз съм плах. Ето, Путин е твърд човек, Той е гарантирано смел човек. Но явно е бъзлив и той ли? Всеки може да излезе и да говори разни неща в залата и после да каже, че обединени сме най-силни", подчерта премиерът с намек за изявлението на президента, който обвини, че се насажда страх в обществото.

"Умолявам, ако искаме да водим що-годе нормален живот, да бъдем дисциплинирани", призова още веднъж Бойко Борисов.

Той не забрави да обърне внимание, че не държи да го излъчват на живо и да прекъсват филмите на зрителите. "Ако някоя телевизия пуска този разговор, това е на нейна отговорност. Нека да си гледат филмите хората", разграничи се премиерът.