Бомбата за Сарафово дошла скрита във влак от Полша
Бомбата за Сарафово дошла скрита във влак от Полша / снимка: Impact Press Group, архив

Части от бомбата за атентата в Сарафово са внесени в България, скрити в международния влак от Варшава. С него у нас на 28 юни пристигнали Хасан Хасан и Мелиад Фара, както и терористът, загинал при взривяването на автобуса с израелски туристи на 18 юли, съобщава "Труд", като се позовава на разследващи.

Тримата внесли капсул-детонатор и дистанционното устройство, което се задейства с радиостанция. Най-вероятно частите били скрити в кухини във вагоните или в тайни отделения на куфарите и чантите. Не е изключено и да са били в техника - фотоапарати, камери или мобилни телефони, носени от "туристите".

Предполага се, че Мелиад Фара бил човекът, сглобил бомбата, затова е възможно да не е бил в България по време на атентата. За него се знае също, че наел в Равда автомобил "Рено Клио" с фалшива американска шофьорска книжка с името Браян Джеймисън. Задачата на Хасан Хасан била да осигури квартири, безопасно влизане и оттегляне на групата от страната. Възможно е също той да е задействал взрива от разстояние. Третият - загиналият при атентата, трябвало да сложи адската машина в автобуса. Засега не е изяснена ролята на четвъртия терорист. Той бил с европейски черти и се е опитвал да наеме кола в Поморие, показвайки фалшива шофьорска книжка на американец. Внезапно се отказал, след като собственикът на фирмата за рент-а-кар поискал да провери документа.

Следственият експеримент тази пролет доказа, че планът на терористите бил да оставят раницата с взрива в багажното на автобуса с туристите и експлозия да има, докато са в движение. Така и жертвите щели да бъдат повече. Терористът с перуката обаче се скарал с двама израелски туристи, появила се опасност от провал и затова втори атентатор задействал адската машина.

Според разследващи устройството на бомбата било просто - капсул-детонатор, който се задейства от дистанция. Той подпалва около 100-200 грама бензин и избухва основното взривно вещество - амониева селитра, която може да се купи от всеки магазин. Смята се, че с нея терористите се снабдили в България. Разследващите се надяват разпространените снимки на Фара и Хасан да стигнат до свидетел, който около половин месец преди атентата продал веществото на някой от групата или на посредник.

Разкриването на групата станало благодарение на принтера, на който са отпечатани фалшивите шофьорски книжки. Оказало се, че той е в ливанската столица Бейрут. През февруари т.г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че заподозрените за атентата се намират в Ливан и били студенти там. Двама таксиджии от Равда возили убития в деня на атентата до летището, а мъж с чертите на Хасан Хасан пътувал до Поморие предния ден. Шофьорите и техни колеги обаче отричат да са виждали Мелиад Фара, нямали и идея дори как изглежда четвъртият терорист. Възможно е той да не се мяркал в Равда, но пък почти сигурно е бил в Поморие.

Миналия четвъртък, когато МВР пусна снимките на Фара и Хасан, "Труд" се свърза с Афродита Петрова, собственичка на фирма за автомобили под наем в Поморие. "Тези две снимки полицаи ми ги показаха преди половин година. Нито един от тях не е мъжът, който дойде да вземе автомобил при мен", заяви Петрова. По думите непознатият мъж, който се появил и показал американска шофьорска книжка, бил много късо подстриган и говорел английски с арабски акцент. Съпругът на Петрова, който е бивш полицай, се усъмнил в документа и сделката не е станала. Към момента няма данни четвъртият терорист да е забелязван на летището в Сарафово.

Вестници и сайтове в Канада и Австралия през последните дни препредават информацията на МВР, като акцентират на гражданството, което Хасан и Фара притежават. Смята се, че то им осигурило лесен достъп до страни от Европейския съюз. Всъщност Хасан живял в Канада от съвсем ранна възраст до 12-годишен, получил гражданство, след което семейството му се върнало в Ливан. За Фара няма данни в австралийските медии.