/ iStock/Getty Images
За рязка и бърза промяна на общия размер на средствата за здравеопазване настояха представители на болнични асоциации след среща з ръководството на НЗОК. Срещата беше по повод притеснения на болничните асоциации за намаляване на бюджетите на лечебните заведения.

Обичайното напрежение между НЗОК и лечебните заведения не съществува в момента, но има голямо напрежение заради малкото средства за здравеопазване, каза пред журналисти Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация.

По думите му сега, с ковид инфекцията, проблемът за средствата в здравеопазването отново излиза на дневен ред и се вижда, че общата смъртност е висока, а персоналът напуска.

"Дори задържането на средствата в обема от миналата година, каквато е обичайната практика за плащане до приемането на новия бюджет на Касата, е удар върху системата, защото разходите се увеличават ежедневно", допълни Марков. По думите му, освен увеличение на средствата, като цяло за здравеопазването е необходимо да се увеличат средствата и за издръжката на лечебните заведения заради непрекъснато увеличаващите се разходи.

"Получихме уверението на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, че всички средства на болниците за отчетената от тях дейност ще бъдат платени", каза Красимир Грудев от Асоциацията на частните болници. Повечето болници бяха притеснени от неяснотата, но изяснихме ситуацията и сме удовлетворени, допълни той. По думите му няма болници с намалени бюджети.
БТА