БЛС срещу законопроекта за здравно осигуряване
БЛС срещу законопроекта за здравно осигуряване / netinfo

Председателят на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов е изпратил отворено писмо до премиера Сергей Станишев, в което изразява безпокойство и несъгласие с внесения от група депутати от Коалиция за България законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване.

Според Българския лекарски съюз с нормативния акт се подменят основни демократични принципи на здравноосигурителния модел в България.

С направените предложения на практика се ликвидира възприетата система на рамково договаряне и се отменя изградената система на здравно осигуряване в България, като се дават права на изпълнителната власт и НЗОК да определят едностранно всички съществени елементи от съдържанието на Националния рамков договор, пише в писмото.

От Българския лекарски съюз заявяват, че ако изменението бъде прието в предложения вид и без дискусия, реакцията на лекарите в съюза, ще бъде крайно отрицателна. От организацията посочват, че ако това стане, ще информират всички заинтересовани институции на ЕС, Световната медицинска асоциация и други международни организации за провежданата реформа в пазара на здравните услуги.