БЛС иска нов прочит на бюджета за здравеопазване
БЛС иска нов прочит на бюджета за здравеопазване / netinfo

Министърът на здравеопазването незабавно да представи необходимите наредби за нормално функциониране на Националния рамков договор, да свика Висшия медицински съвет и да бъде разгледан бюджетът за българското здравеопазване, настояха от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация са категорични, че здравноосигурителната каса трябва да възстанови пари по стария рамков договор и да представи остойностени клиничните пътеки.

Предложеният от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ проект на рамков договор ограничава достъпа на пациентите за здравеопазване, смята председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов.

Според съсловната организация, НЗОК предлага значително намаляване цените на клиничните пътеки догодина. Преглед при специалист да се заплаща от касата вместо сегашните 12 лева на 8 лева, например. Предложеният проект за Национален рамков договор е опит за пряко управление на лечебните заведения от НЗОК смятат лекарите, а заедно с това елиминира БЛС и Съюза на стоматолозите от здравеопазването след подписването му.

Касата ще сключва договори само с лечебни заведения и изпълнители съгласни на намалените цени. БЛС не приема и високите санкции за лекарите. Неявяването на представители на касата за начало на преговорите за НРД за следващата година означава, че касата не иска прозрачно договаряне по Националния рамков договор.