Близнаков: Ще съветваме афганистанците как да садят рози и тютюн!
Близнаков: Ще съветваме афганистанците как да садят рози и тютюн! / netinfo
България ще изпрати в Афганистан земеделски специалисти, които да съветват местните жители при отглеждането на маслодайна роза и тютюн, както и експерти за организацията на работата на парламента в Кабул. Това каза за Дарик министърът на отбраната Веселин Близнаков, който участва в неформалната среща на колегите си от страните членки на Европейския съюз в германския град Висбаден.

Българските аграрни експерти ще са част от специална европейска гражданска мисия в Афганистан.

Предвижда се български експерти да бъдат изпращани за оказване на техническа помощ за Афганистанския парламент, както и български специалисти в областта на земеделието и обучението на афганистански спасители за борба с природни бедствия, обясни Близнаков.

Нека да уточним за тази гражданска мисия в Афганистан.

Това са български експерти за техническа помощ, за организиране на работата на парламента, специалисти, които да съветват в някои области на земеделието. Например, отглеждане на маслодайна роза, тютюневи насаждения и др.

А за Косово в гражданската мисия ние ще участваме с полицаи и прокурори евентуално.

Става въпрос пак за правораздаване, за борба с организираната престъпност, за снишаване нивата на корупция, особено по високите етажи, при разследването на тежки криминални престъпления. За Босна акцент в дискусиите беше отчитане на стабилизирането на страната и необходимостта от постепенно редуциране на военния континент, който е там. Предвиждаме през март да изтеглим нашия механизиран взвод, който е Баня Лука и да не изпращаме нов взвод там.