Бившият ректор на Стопанската академия се барикадира в университета
Бившият ректор на Стопанската академия се барикадира в университета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бившият ректор на Стопанската академия се барикадира в университета
80278
Бившият ректор на Стопанската академия се барикадира в университета
  • Бившият ректор на Стопанската академия се барикадира в университета

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов се е барикадирал в сградата на университета.

„Ситуацията във ВУЗ-а е патова", обясни адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството.

По думите му бившият ректор Величко Адамов, заедно с доскорошната му заместничка Теодота Димитрова, не допускат новото ръководство на академията да встъпи в длъжност. Вчера образователният министър проф. Тодор Танев назначи за служебен ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов, който трябва да управлява висшето училище до избор на нов ректор.

До назначаването на служебно ръководство в стопанската академия се стигна след спорния избор на нов ректор през миналата седмица, при който академията беше оглавена от 35-годишната проф. Теодора Димитрова, смятана за приближена до досегашния ректор Величко Адамов. В следобедните часове вчера Димитрова и Адамов са отказали да допуснат новоназначения служебен ректор Иван Върбанов в кабинета му, а служителите в академията са били принудени да се подчинят на разпорежданията.

„Тази сутрин проф. Върбанов отново направи опит да встъпи в законово вменената му длъжност от министъра на образованието. Най-вече с оглед на това, че има сериозна опасност за прикриване на документация. Вчера няколко пъти получавахме сигнали от служители на академията, че със служебния джип, който се ползва от ректора, се изнасят документи. Опасяваме се какво ще открием в тази академия", коментира адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството.

Костов обясни, че въпреки конфликта между Величко Адамов и служебния ректор проф. Иван Върбанов, учебният процес в академията продължава:

„Тук не става въпрос за някаква нормална атмосфера на работа. Академията е била при управлението на Адамов една безропотна диктатура".

Адвокат Калин Костов обясни още, че за случая са уведомени полицията и прокуратурата. По думите му до няколко часа трябва да се изясни кой разполага със сметките на ВУЗ-а:

„Рискът за финансирането на висшето училище и за евентуални финансови злоупотреби е много голям. Това е едно от основните опасения на проф. Върбанов - да не се стигне до ситуация, подобна на тази с КТБ, при която в последните дни се оказа, че липсва ключова информация, финанси. По тази причина може би ще е необходимо допълнително съдействие от страна на изпълнителната власт на централно ниво".