Бивш прокурор: МВР и МВнР са знаели за случая „Боевски”
Бивш прокурор: МВР и МВнР са знаели за случая „Боевски” / снимка: БГНЕС, архив

"Гълъбин може да е бил изваден заради това, че е мълчал. Не е убит, защото не се е разприказвал. Според мен може да има някаква сделка. Цялата дейност за неговото експулсиране е трябвало да бъде извършена от МВнР и МВР, те са знаели за това, но нямам обяснение защо са мълчали. Нямаме договор за съдебна взаимопомощ с Бразилия, така че Прокуратурата не може да бъде обвинявана", каза пред Нова телевизия бившият прокурор Иван Петров, който коментира мистерията около завръщането на осъдения в Бразилия Гълъбин Боевски. Бившият шампион бе заловен с 9 килограма кокаин и трябваше да излежи в затвора 9 години.

„Ако Боевски е осъден в Бразилия, той не може да бъде съден за същото и в България. Ако с процедурата за експулсация, присъдата се прекратява, няма нужда да се изказва трета инстанция", допълни той.

Петров отговори и на въпросите на водещите Кеворк Кеворкян и Дияна Найденова за предложението да бъде свален депутатския имунитет на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според него повдигнатите обвинения срещу бившия министър-председател са с опасна формулировка. Тя гласи, че Станишев по непредпазливост е загубил фактическата власт върху документите.

"В такъв случаи трябва да се докаже, че през цялото време документите са били в него, което ще бъде трудно", заяви Петров.

"Също така е трудно да се определи и дали документите са съдържали класифицирана информация, тъй като доказателството за това се крие в самите документи, а те липсват. Единственият, който може да каже за съдържанието е Комисията за класифицирана информация. Ако обаче документите се намерят няма да има извършено престъпление", коментира той.