Бивш полицай от Трън, прекарвал мигранти през границата, остава в ареста
Бивш полицай от Трън, прекарвал мигранти през границата, остава в ареста / БГНЕС, архив

Бивш полицейски служител от Трън, задържан за опит за незаконно превеждане на чужденци през границата на страната, остава в ареста.

На 28 юни в района на село Стайчовци, община Трън, чрез използване на лек автомобил "Тойота Ланд Круизер", обвиняемият направил опит да преведе през границата на страната група от 25 чужди граждани, между които имало и деца. Деянието му останало недовършено поради намеса на граничните власти.

Чужденците били натоварени в София в джип със затъмнени стъкла с монтирани само две предни седалки, управляван от обвиняемия. На всички било обещано преминаване през границата на Република България с Република Сърбия.

Задържаха бивш полицейски шеф за трафик на чужденци

По време на пътуването, при появяване на полицейски автомобил, Христов проявил упоритост в опита да бъде спрян от служителите на МВР в момент, в който в шофирания от него автомобил пътували 25 чужденци. Вместо да се подчини на служителите на реда и да спре, той увеличил скоростта и се опитал да избяга, при което поставил в реална опасност от катастрофа возещите се пътници. Поради невъзможност да се укрие водачът отбил по черен път, където до село Стайчовци разтоварил пътниците, след което рязко потеглил.

По-късно чужденците били задържани от служители на ГПУ - гр. Трън в землището на с. Стайчовци в близост до границата, а управляваният от Христов джип бил спрян в с. Ноевци и самият той арестуван.

Съдът прие аргументите на държавното обвинение, че обвиняемият Христов може да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което определи най-тежката мярка за неотклонение спрямо бившия полицейски служител в РУП - гр. Трън. Срещу него има и друго незавършено наказателно производство с обвинение за същото деяние.

Определението на съда може да бъде обжалвано до 6 юли пред Окръжен съд-Перник.