/ iStock/Getty Images
Финансова подкрепа на работодатели и регистрирани безработни предлага Агенцията по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро по труда“, от днес - 17 август, съобщиха от агенцията.

Това става възможно, след като през предходната седмица служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров утвърди преразпределение на средствата между програмите и мерките за насърчаване на заетостта от Националния план за действие по заетостта за 2022 г.

С пренасочените средства може да се субсидира заетостта на близо 3100 безработни лица, включително около 450 безработни с трайни увреждания, 840 продължително безработни, 430 безработни над 50-годишна възраст, 300 младежи за период от 3 до 24 месеца, в зависимост от програмата или мярката, в чийто обхват и целева група попадат.

Една част от преференциите са насочени към работодатели, обявили в бюрата по труда свободни работни места. Те могат да получат финансиране, ако от насочените регистрирани безработни одобрят лице (представител на целева група) по програма или мярка, за която бюрото по труда разполага със свободни средства за нов договор.

Агенцията по заетостта предоставя и финансова подкрепа за да стимулира мобилността или предприемачеството на безработните лица. Те могат да получат средства за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на собствен бизнес може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се парични обезщетения при безработица или възстановяване на направени разходи до 4000 лв. за стартиране на бизнеса. И при двете мерки се предоставят и други съпътстващи старта услуги.

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от програмите и мерките, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване по тях са обявени на интернет страницата на Агенцията по заетостта https://www.az.government.bg/bg/ , в рубрика „Обяви за финансиране по региони”. Работодателите кандидатстват чрез подаване само на заявка-спецификация за свободно работно място и декларация по образец и се одобряват по реда на постъпването им до изчерпване на финансовия ресурс по съответната програма или мярка.

Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите.

Предлаганият инструментариум включва голямо разнообразие от период, вид и размер на субсидиране, като конкретните параметри на финансовите стимули по отделните програми и мерки се определят в ежегодно утвърждавания Национален план за действие по заетостта, се посочва още в съобщението.