/ БГНЕС
Лондон работи добре с номинирания за главен прокурор Иван Гешев, потвърди британският посланик
При Брекзит без сделка Обединеното кралство и Европейският съюз са постигнали споразумение, че за краткосрочни посещения на Острова до 90 дни няма да се изисква виза, обяви посланикът на Великобритания Ема Хопкинс пред bTV.

Ако обаче искаме да останем повече от три месеца във Великобритания, да работим или да учим там, тогава ще има промени. Следващите няколко седмици ще оповестим повече информация за правилата за тези, които ще останат повече от 90 дни, поясни Хопкинс.

ЕК: Готови сме за преговори с Великобритания за Брекзит със сделка

Има нова схема за регистриране на европейските граждани, за да могат те да уредят своя статут.

54 000 българи вече се регистрираха чрез приложение на телефоните си. Процедурата е лесна и призоваваме и останалите българи да го направят, каза посланикът.

По думите й пресата „раздухва страхове“, говори за недостиг на лекарства или че ще има необходимост от визи. Това обаче не е вярно, защото Обединеното кралство много сериозно се подготвя за излизане от ЕС без сделка.

Опозицията във Великобритания се обединява да спре Брекзит без сделка

„Обнародвали сме 570 законодателни акта. Със сигурност визи за краткосрочни посещения няма да са необходими за разлика от това, което някои коментатори твърдят“, обясни Ема Хопкинс.

„Сегашното правителство и премиерът Борис Джонсън съвсем ясно посочиха, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври. Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички. Трябва обаче да сме готови за всякакъв сценарий, а именно, че на 31 ще напуснем без сделка“, заяви посланик Хопкинс.

Британското правителство „замразява“ работата на парламента

„Ако искаме да постигнем някакъв напредък, трябва да има промяна. Основното нещо за сегашното правителство е защитният механизъм по отношение на Ирландия. Считаме, че това е недемократичен механизъм и предвижда ангажименти от наша страна, които ние няма как да контролираме. Това е основната точка, по която преговаряме с ЕС в момента“, каза още тя.

Кралицата одобри спирането на работата на парламента

Хопкинс обясни, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре временно дейността на парламента и тя да се съгласи. „През последните 60 години тя често е одобрявала подобно нещо и не става въпрос за позиция на кралицата относно Брекзит.“

Великобритания работи добре  с номинирания за главен прокурор Иван Гешев.

Това стана ясно от коментара на британската посланичка у нас Ема Хопкинс в студиото на bTV. "Да, познавам го. Не бих искала да коментирам неговата номинация. Служителите ни, които работят в правоохранителните органи, са работили добре с него", каза дипломатката. И уточни в кои сфери е било успешното сътрудничество между британските служби и екипа на зам.главния прокурор Гешев.

"Работим по широк спектър от дела, свързани с организираната престъпност. През последните няколко години имаме редица успешни операции в тази област, било то свързани с наркотици, контрабанда на цигари и др. 

Ема Хопкинс коментира и теча на лични данни на граждани от НАП, като обобщи, че това се случва навсякъде по света, включително във Великобритания. "Това е вътрешен български въпрос, знам, че в момента се разследва, ние предложихме съдействие, коментира Хопкинс. България не е сама, не само тя е обект на подобни посегателства, ние активно сътрудничим в областта на киберзащитата", добави тя. И даде пример, че във Великобритания е имало теч на данни от Здравната каса.
bTV