/ БГНЕС
Европейският съюз заяви, че остава настрана от избухналата във Великобритания врява

Британският парламент ще преустанови работа от втората седмица на септември до 14 октомври, което е само две седмици преди предвидената дата за Брекзит, обяви днес британският премиер Борис Джонсън. Тази маневра бе определена като конституционен скандал от председателя на Камарата на общините в британския парламент Джон Бъркоу, предаде Франс прес.

Британската лира се обезцени с 0,6 процента спрямо еврото и долара в резултат на новината. Този ход на Джонсън ще направи почти невероятно противопоставянето на депутатите от опозицията на Брекзит без сделка - сценарий, който поражда опасения за недостиг на продукти и връщане на митата.

Спирането на работата на британския парламент е скандал, заяви председателят

Новият политически сезон в британския парламент се очертаваше бурен. Премиерът обаче поиска от кралица Елизабет Втора да се съгласи на прекратяване на сесията на парламента след дебатите на 9 септември. Прекратяването според плана на Джонсън ще е до 14 октомври. Тогава парламентарната сесия ще бъде подновена с традиционното слово на кралицата, в което тя ще представи програмата на правителството.

"Мисля, че е от съществено значение парламентът да заседава преди Европейския съвет, планиран за 17 и 18 октомври, и ако, както аз се надявам, бъде постигнато споразумение с ЕС, то парламентът ще има възможност да приеме закон, необходим за ратифицирането на това споразумение за Брекзит преди 31 октомври", каза Джонсън.

"Седмиците, предшестващи Европейския съвет, са от жизненоважно значение за моите преговори с ЕС", отбеляза британският премиер. "Показвайки единство и решимост, ние имаме шанс да постигнем ново споразумение, което може да бъде прието от парламента", подчерта той.

Договорът за излизане на Великобритания от ЕС, сключен между Брюксел и предшественичката на Джонсън, Тереза Мей, след повече от две години на усилени преговори, беше отхвърлен на три пъти от британските депутати. Те така и не успяха да постигнат съгласие под каква форма трябва да бъде осъществен Брекзит, за който се обявиха 52 процента от британците на референдума през юни 2016 г.

По традиция британският парламент преустановява работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии. Но сега удължаването на тази ваканция до 14 октомври, тоест с 12 дни след края на последната годишна конференция, тази на консерваторите, предизвика гневни реакции от опозицията, която заговори за антидемократична маневра.

Опозицията във Великобритания се обединява да спре Брекзит без сделка

ова е скандал и заплаха за нашата демокрация", реагира Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите, основната опозиционна партия.

"Днес е един мрачен ден за британската демокрация, освен ако депутатите не се обединят, за да попречат това идната седмица", реагира в Туитър шотландската премиерка Никола Стърджън.

Дори консерватори разкритикуваха хода на Джонсън. Бившият министър на финансите Филип Хамънд, който е против Брекзит без сделка, каза, че става дума за конституционен скандал.

Джонсън защити решението си, като заяви пред телевизия Скай нюз, че графикът на работата на парламента ще остави доста време на депутатите да проведат дебати по въпроса за Брекзит.

Според лидерката на партия Либерални демократи Джо Суинсън обаче премиерът е проявил страхливост. "Той знае, че хората няма да изберат варианта Брекзит без сделка и че народните представители няма да позволят това. Той се опитва да заглуши техния глас", заяви тя.

Вчера лидерите на опозиционните партии се събраха, за да договорят обща стратегия, за да се избегне излизането от ЕС без споразумение, като бъде гласуван закон в тази насока.
Лондон и Брюксел се противопоставят по-специално по въпроса за бъдещата ирландска граница, която ще разделя Обединеното кралство от единния европейски пазар. Двете страни обаче казват, че са готови да обсъдят проблема.

Британците са срещу плана на Борис Джонсън за Брекзит на всяка цена

"Ако Би Би Си нюз са прави, Борис Джонсън току-що отправи предизвикателство към парламентарната демокрация. Майката на всички парламенти (б. ред.: британският парламент) няма да му позволи да я държи настрана от най-важното решение, пред което е изправена страната ни. Обявената от него война ще бъде посрещната с железен юмрук", написа в Туитър говорителят по въпросите на Брекзит на проевропейската партия Либерални демократи Том Брейк.

"Ние нямаме "ново правителство". Това действие е абсолютно скандално посегателство над нашата демокрация. Не можем да допуснем това", коментира в Туитър заместник-лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Том Уотсън.

Междувременно Европейският съюз заяви, че остава настрана от избухналата във Великобритания врява около решението на правителството да спре работата на парламента, предаде Асошиейтед прес.

ЕС "не коментира вътрешнополитически процедури в нашите страни членки. Няма и да спекулираме какво означава ставащото по отношение на следващи стъпки", каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Британският преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост е в Брюксел за експертни разговори с дипломати в опит да постигне някакъв напредък.

Андреева добави, че ЕС ще направи оценка на всяко евентуално предложение на Великобритания, "което е съвместимо" със споразумението за напускане, постигнато от Брюксел с предишния британски премиер Тереза Мей.
БТА