/ Gulliver/Getty Images
Британското общество категорично отхвърля плана на министър-председателя Борис Джонсън Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без сделка, показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. "Индипендънт".

Резултатите обезсилват неговото твърдение, че разполага с мандат да предприеме такава драматична стъпка.

Джереми Корбин  внася вот на недоверие, за да спре Брекзит без сделка

Едва 34 процента от анкетираните искат премиерът да осъществи Брекзит без сделка на 31 октомври, ако се налага, докато 49 на сто се обявяват за отлагане на напускането, за пълна отмяна на Брекзит или за произвеждане на втори референдум.

Допитването, извършено от Би Ем Джи рисърч (BMG Research) сред 1515 пълнолетни граждани, показва също, че хората са преобладаващо песимистични към шансовете на Джонсън да договори ново споразумение - едва 19 процента вярват, че той ще успее.

Великобритания може да се разпадне при Брекзит без сделка

Гласоподавателите предпочитат също, в съотношение 49:39 процента, членовете да парламента да имат последната дума за Брекзит, вместо да бъдат изолирани от този процес, както настоява правителството.

Консервативният депутат Гуто Беб заявява пред изданието, като се позовава на резултатите от допитването, че "няма мандат и никога не е имало за Брекзит без сделка".

Повечето британци подкрепят „Брекзит с всички средства“

Той изтъква, че през 2016 г. Джонсън е обещал по-добра сделка от настоящата и пита риторично: "Защо да не можем да изпълним това обещание, вместо катастрофата Брекзит без сделка и без мандат да бъде извършен по такъв начин?".

Лидерът на либерал-демократите Джо Суинсън посочва: "Брекзит без сделка не трябва да е на масата. Не само че няма подкрепа за това, както показва допитването, но и е невероятно безотговорно за едно правителство да се стреми към нещо, което ще доведе до загуба на работни места, щети за икономиката ни и удар по социалните ни служби".
БТА