Великобритания може да се разпадне при Брекзит без сделка

Това твърди бившият британски финансов министър Филип Хамънд

Филип Хамънд
Филип Хамънд / Guliver/Getty Images
Това твърди бившият британски финансов министър Филип Хамънд
Брекзит без сделка би било предателство към решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви бившият финансов министър Филип Хамънд. Той подложи на яростна критика „разрушителния“ подход на премиера Борис Джонсън към преговорите.
 
Хамънд, който се оттегли като министър само няколко часа преди Джонсън да поеме поста от Тереза Мей на 24 юли, заяви, че няма популярен или парламентарен мандат за безрезултатен Брекзит, заявявайки, че повечето хора искат правилен изход от ЕС.

Повечето британци подкрепят „Брекзит с всички средства“

 
"Напускане без сделка би било предателство за резултата от референдума през 2016 г. Не трябва да се случи", написа той във вестник "Таймс".
 
Той каза, че това може да превърне Великобритания в "умалена и не обръщаща внимание на общественото мнение малка Англия".
 
Британският парламент три пъти отхвърля споразумението за оттегляне. Мей преговаря с Брюксел, като много депутати се смущават от предпазния механизъм, който ще задържи Великобритания в митническите договорености на ЕС за предотвратяване на твърда граница на остров Ирландия.
 
Хамънд каза, че смяната на позицията от търсене на промени в предпазния механизъм към изискването за отстраняването му "е извъртане от твърда преговорна позиция към нещастие" и това поставя невъзможно висока бариера.

Част от британците се запасяват със стоки в очакване на Брекзит без сделка

 
„Това е искане, към което ЕС не може и няма да се присъедини. Време е нашето правителство да демонстрира своя ангажимент за истински преговори с ЕС за постигане на споразумение."
 
Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Джонсън обеща да се придържа към тази дата, независимо дали може да се постигне сделка с Брюксел или не.

Парламент срещу премиер - може ли да бъде блокиран Брекзит без сделка?


 
Хамънд допълни, че Брекзит без сделка би застрашил интегритета на Великобритания, доколкото поставя пред рухване мирните споразумения в Северна Ирландия и може да предизвика референдум, с който провинцията да напусне кралството и да се присъедини към Република Ирландия, която е член на ЕС.
 
Това също така може да доведе до референдум за отделянето на Шотландия и възможното разпадане на Великобритания, твърди Хамънд.
 
 
 
БГНЕС