Белгийска яхта спаси двамата украинци от Толстой
Белгийска яхта спаси двамата украинци от Толстой / снимка:Riverfleet.ru
Цял ден продължи издирването на моряците от потъналия в български води украински кораб “Толстой”. Корабът е потънал в близост до нос Емине между 1.00 и 3.00 часа в нощта срещу събота. Междувременно стана ясно, че има двама моряци, които са се спасили – Андрей Криженовски и Денис Ахрамеев. Според информацията на Министерство на извънредните ситуации двамата оцелели са се свързали в 4.11 часа сутринта със спешния телефон 112. Обаждането е прието на руски език. Системата е локализирала обаждането в района на Резово, в близост до турската граница. Инцидентът е подаден незабавно до Морска администрация, Гранична полиция, полицията и до дежурния на Министерството на външните работи. В операцията по търсенето и спасяването на екипажа на потъналия моторен кораб „Толстой” днес участваха фрегатата „Смели” и хеликоптер Ми-14 от военноморска база – Варна, както и два ракетни катера от военноморска база – Бургас.

Около 17 часа стана ясно, че яхта под белгийски флаг „Мираж” е качила двамата спасили се украинци. Капитан Николай Апостолов, изпълнителен директор на „Морска администрация” е разговарял по телефона с тях. Кап. Апостолов разказа, че матросите на „Толстой” Ахрамеев и Криженовски пътуват с яхтата в посока Истанбул. Очаква се те да пристигнат там около полунощ. В Истанбул двамата ще бъдат разпитани за подробности около инцидента и защо не са подали сигнал за бедствие. “Сигналът от аварийния им буй е получен доста по-късно. Буят се е задействал сам, а самото произшествие е станало доста по-рано”, обясни кап. Апостолов. Тази вечер ще се уточнят подробности около инцидента и след това ще се вземе решение как да се процедира оттук нататък.

Кап. Апостолов обясни, че телефонният разговор е бил много кратък. По време на него е станало ясно, че корабът се е разцепил на две между 1.00 и 3.00 часа сутринта. Моряците не знаят дали другите от екипажа са оцелели и дали въобще са скочили от борда на спасителен плот. Двамата са добре, но са много изморени и уплашени.

На борда на кораба е имало 10 души екипаж – деветима украинци и един руснак. Засега няма информация за останалите осем членове от екипажа.