БДЖ: Блокирането на железопътна линия се доближава до терористичен акт
БДЖ: Блокирането на железопътна линия се доближава до терористичен акт / БГНЕС

Блокирането на железопътна линия е деяние, което се доближава до терористичен акт. Така от БДЖ коментираха действията на пътниците, които спряха движението на влаковете на гара Илиянци. От компанията коментираха, че към момента е ясно, че над 50% от пътуващите с пътническия влак до Мездра са служители на БДЖ и НКЖИ. Според синдикалиста Петър Бунев не е абсолютно потвърдено, че именно служителите на железницата са блокирали линията, но е това е най-вероятният извод. Те обаче няма да бъдат санкционирани дисциплинарно за действията си, защото към онзи момент са били в ролята на пътници.

Блокадата на пътниците на гара Илиянци е нарушение, което освен, че създава неудобство за пътуващите от бързия влак между София и Горна Оряховица, е и изключително опасно, каза шефът на Пътнически превози Димитър Костадинов:

„60 пътници застават на линията пред бързия влак и това е мнго опасно. Локомотивът спира на два метра пред пътниците. Ако не беше спрял, а той е видял в последния момент хората на релсите", каза той.

Изнервени пътници рисковано блокираха влак на гара Илиянци

От БДЖ уточниха, че по-голямата част от пътуващите с влака за Мездра са служители на железницата, а в последните дни вече има няколко случая, в които железничари се обръщат срещу компанията.

„Отсечката София-Мездра, София-Лакатник, София-Своге над 50% от пътниците са служители на НКЖИ и БДЖ. Може би те са по-чувствителни към тази ситуация, че определени влакове закъсняват. Не правя изводи, но нашите служители са по-чувствителни към движението на влаковете, а трябва да проявяват разбиране, защото цнаят каква е ситуацията", посочиха още от БДЖ.

Петър Бунев от железничарския синдикат към КНСБ коментира, че заради продължаващите закъснения много пътуващи са се изнервили, но все пак блокирането на влакове с пътници, които нямам никаква вина, не е оправдано.

„Хората са си прави просто в един момент да реагират, защото са се намръзнали, били са на работа, закъснели са, искат да се приберат. От друга страна, в Закона за железопътния транспорт това е регламентирано, че е недопустимо и наказуемо, има и глоби. На практика създават неприятности и за други хора, които пътуват по-далече", каза Бунев.

От БДЖ са категорични, че прояви пречещи на железопътното движение трябва да бъдат класифицирани като тежко престъпление и уточниха, че за случая е подаден сигнал до МВР. От там обаче отказа да комнетират темата, като единствено уточниха, че екипи на Транспортна полиция и на 2-ро районно са се отзовали на сигнала, получен в 19:10 ч. При пристигането им на място обаче не заварили никакви размирици и хора на влаковите релси.

Междувременно стана ясно, че БДЖ променя разписанието и отменя влакове заради липса на локомотиви. От днес са спрени 8 композиции, основно крайградски влакове. Причината е, че заради зимната обстановка за ремонт са 20 локомотива, които са се ударили в преспи. Освен тях има още 15 машини, които имат нужда от капитален ремонт и в момента са извън употреба. Недостигът на локомотиви е и основната причина за големите закъснения и отклонения от разписанието на влаковете.