Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
85543
Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
  • Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
  • Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)

Бившият полицай Петър Коджейков, който се барикадира в жилището си и стреля по полицаи, е имал две незаконни оръжия. Информацията дойде от главния секретар на МВР Георги Костов.

Засега не е ясно как стрелецът от столичния квартал "Стрелбище" се е сдобил с оръжията, но пистолетът, с който е стрелял, е стар. По време на операцията при задържането му Петър Коджейков е можело да бъде елиминиран.

Приключи драмата с барикадиралия се в "Стрелбище" бивш полицай

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че Коджейков не е освидетелстван, но все още не е ясно дали поведението му се дължи на психични проблеми или на последствия от прекаран инсулт.

 

Костов обясни, че поради силната си нервна превъзбуда стрелецът не е бил в състояние да даде обяснения. "Ако въпросното лице имаше свободна волева нагласа, а не продиктувана от някакви болести, неговото обезвреждане щеше да приключи за 2-3 час", каза той. Предстои нападателят да бъде освидетелстван.

Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
netinfo

"Лицето не е освидетелствано. Лекарите ще кажат на какво се дължи неговото поведение“, уточни директорът на СДВР Младен Маринов, предаде БГНЕС. Той добави, че първата задача на служителите на реда е била да разделят "лицето с оръжието, но то не възприемаше, беше в неадекватно състояние".

По време на задържането му той е произвел два изстрела, но служители на реда не са ранени.

Главният секретар на МВР разказа как е бил обезвреден Коджейков: "Около 9.00 ч., когато вече бе светло предприехме действия за поставяне на противокуршумни щитове на всички възможни огневи точки. След това предприехме тактически действия да изведем застрашеното лице - съпругата на стрелеца. Последният етап бе обезвреждането на обекта. Използвахме тактически прием. Той бе отведен на подходящо място в апартамента и разконцентриран от свой близък. Всички близки на обекта оказаха неоценима помощ. Дори и при задържането Коджейков произведе няколко изстрела към служителите на реда".

Дългата операция по задържането му според главния секретар на МВР се дължи на състоянието на барикадиралия се мъж, който до последно е отказвал да се предаде.

Барикадиралият се стрелец в "Стрелбище" кътал две незаконни оръжия (ВИДЕО)
netinfo

Георги Костов похвали действията на полицията. „Поздравявам колегите за професионализма. Те оцениха адекватно създалата се ситуация и се държаха хладнокръвно. Бяха преценили степента на агресия, която може да се упражни към тях", каза той и категорично отхвърли сравненията с инцидента в Лясковец отпреди две години, когато при обезвреждането на стрелец загина служител на реда.

Мъж се барикадира в дома си в столичния квартал "Стрелбище"

Вчера след близо 24-часово барикадиране 69-годишният Петър Коджейков беше изнесен на носилка - невредим, но упоен с лекарства - от апартамента в столичния квартал "Стрелбище", където полицията го разубеждаваше да прекрати действията си. Бившият полицай беше качен на линейка на ВМА и отведен в болничното заведение.

Малко по-рано съпругата на Коджейков, която е трудно подвижна и беше държана от психично болния мъж в жилището, беше изведена от апартамента и откарана също в болница. Жената не е пострадала по време на спецакцията и не е била проявена агресия към нея от страна на мъжа й.

Мъжът се барикадира в дома си в късния следобед в събота. След скандал с дъщеря си, бившият полицай започнал да стреля първо по нея. Тя успяла да се измъкне и подала сигнал на тел. 112. Вътре в жилището заедно с 69-годишния мъж беше останала съпругата му.

Източник на видеото: Nоvanews.bg