Баретата в шоково състояние заради кръвозагуба
Баретата в шоково състояние заради кръвозагуба / БГНЕС
Баретата в шоково състояние заради кръвозагуба
60925
Баретата в шоково състояние заради кръвозагуба
  • Баретата в шоково състояние заради кръвозагуба

Тежко остава състоянието на простреляния вчера Златомир Иванов-Баретата, съобщават от „Пирогов". Пострадалият е настанен в централна реанимация, поддържан е на изкуствено дишане, а сърдечната му дейност се подпомага с медикаменти. В резултат от тежките травми, специалистите очакват простреляният да получи най-различни по вид усложнения. Предвиждат се още операции, но това ще стане, когато състоянието на простреляния се подобри.

Във вторник сутринта Иванов бе откаран в съзнание в лечебното заведение с огнестрелни рани в корема и в краката. След като му бе направена четиричасова хирургична операция стана ясно, че пациентът е с увредени тънко черво, дебело черво и пикочен мехур. По-късно травматолози пък съобщиха, че простреляният има огнестрелно счупване на бедро и огнестрелно счупване на подбедрица. Коремният хирург д-р Стоян Сопотенски допълни, че тежкото шоково състояние на Златомир Иванов-Баретата е резултат от кръвозагубата му.

Междувременно приключи огледът на полицията на таванското помещение в Търговския дом, откъдето бяха простреляни Баретата и охранителят му, съобщиха за Дарик от СДВР. При повторния оглед са открити са части от оръжието, с което бе прострелян Златомир Иванов-Баретата. Намерени са и гилзи. Оръжието е автомат Калашников, като дървената му част е изгоряла напълно, потвърдиха за Дарик разследващи. Първоначално се смяташе, че това е малокалибрена пушка с оптика. Открити са и други веществени доказателства. Назначени са експертизи.

След нападението апартаментът, който се намира в сградата срещу Съдебна палата, беше запален, покривът рухна и това затрудни огледите на полицията. По неофициална информация, освен последния етаж на сградата на „Витошка", криминалистите са проверили и няколко помещения на ул. „Позитано" с изглед към страничния вход на съда, откъдето обикновено влизал Баретата. Веднага след покушението стана ясно, че една от работните версии на разследващите е, че стрелците са били разпределени на два екипа за всеки вход на Съдебната палата.

Златомир Иванов все още не е разпитан заради критичното му състояние. Разследващите работят по няколко версии за мотива за нападението.

Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата вчера сутринта. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са му операции, може да се наложат и нови. Ранен беше и неговият охранител Атанас Станков. Златомир Иванов е подсъдими по делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици.