/ БГНЕС
Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организират първото по рода си събитие, на което ще бъдат представени последните иновационни разработки на БАН, готови да се превърнат в успешен бизнес. Това съобщи пресцентърът на Академията.

Форумът "Наука за бизнес" цели да покаже на българските бизнес среди, че БАН произвежда множество продукти и технологии, готови да излязат на пазара или да бъдат внедрени в производството за оптимизация на процесите в предприятията.

БАН: Топлата зима обърква растенията

Основна мисия на "Наука за бизнес" е да постави още едно стъпало по пътя на изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса.

Форумът ще се състои на 10 март, от 10.00 часа, в иновационния форум "Джон Атанасов" в "София тех парк", като ще събере на едно място представители на институтите, лабораториите и Единния център за иновации към БАН и десетки български предприемачи, собственици на компании и иновационни ентусиасти.

Крематориумът в Камено няма да замърсява природата - ще донесе ползи за града и областта

В рамките на форума ще бъдат представени съвместни проекти между БАН и българските предприятия, успели да се наложат на пазара, както и научно-приложните продукти и технологии на изследователи от Академията, по които се работи в момента. С презентации ще бъдат показани най-интересните проекти на БАН за оптимизация на индустриалните задачи, за 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, преработка на отпадъци, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други.

Гостите на "Наука за бизнес" ще могат да се докоснат до прототипи на най-новите изделия, създадени в научните институти на БАН, изложени на щандове във фоайето на зала "Джон Атанасов", както и да установят контакт с представители на Академията и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.