/ Thinkstock/Getty Images
Доц. д-р Антоанета Петрова, директор на ботаническата градина на БАН обясни пред БНТ, че тази година много от растенията се развиват изпреварващо. Причина за това е необичано топлата и слънчева зима.

В ботаническата градина на БАН първите растения, които започват да цъфтят през пролетта, са игликите. За съжаление, те все още са в самото начало на цъфтежа, тъй като градината остава под склона на Витоша и тя хвърля сянка.

Опасностите от зима без сняг

Първите цветчета са се отворили още в през месец декември и от тогава част от тях се попарват и се отварят нови. Зюмбюлите също вече напредват в развитието. "Събуждат" се и божурите.

Някои от дръвчетата вече са напъпили. На много места в страната дрянът вече е цъфнал. Набъбнали са пъпките на магнолиите. Техният ранен цъфтеж може да бъде попарен при едно последващо застудяване.

Експерт: Българският мед е уникален и с висок стандарт, но липсва консуматорска култура

По отношение на плодните дръвчета при такава топла зима, ако последва рязко падане на температурата, е възможно да има измръзване на цветовете, което да доведе до по-слаба реколта или до липса на такава. Сред първите видове, които цъфтят са бадемите, прасковите, кайсиите.
БНТ