Балкански държави очакват България да бъде адвокат за влизането им в ЕС
Балкански държави очакват България да бъде адвокат за влизането им в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency
Балканските държави очакват България да бъде адвокат за влизането им в Европейския съюз. Това показват резултатите от изследване на Българското училище за политика сред млади политици от осем държави в региона, което бе представено във Велико Търново.

В изследването участват лидери до 35-годишна възраст от различни политически партии и граждански структури в България, Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Албания и Косово.

80 процента от анкетираните се опасяват, че независимостта на Косово ще доведе дестабилизация на региона.

В старата столица Клубът на завършилите Българското училище за политика излязоха с декларация, в която се казва, че „България трябва да предприеме активни действия в европейските институции за изработване на стратегия и конкретни стъпки, които ще доведат до ускорена политическа и икономическа интеграция на страните от региона". В документа са посочва още, че България трябва активно да подпомогне процеса на интегриране на Балканските държави чрез изработване на конкретен план за действие и развитие на съвместни проекти.

„Новата ситуация с отделянето на Косово поставя непосредствен риск от възобновяване на конфликта между сърби и албанци в части от Косово и изобщо в части от Балканските територии и ако процесът не бъде овладян, може да се разпространи и да засегне други съседни страни". Това коментира във Велико Търново Огнян Минчев – директор на Европейския съвет за международна политика.

„Отговорност на Европейския съюз е да гарантира териториалните граници на Република Сърбия, както и на всички останали страни в региона, включително и на Македония. Това е първата стъпка за стабилизиране на Западните Балкани", посочи политологът.