Отзоваването на руските дипломати от България е поредното самосиндикално решение на премиера в оставка, коментира пред журналисти в парламента Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН).

Вчера пред медии в Народното събрание министър-председателят в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни ще отзове 70 дипломати от посолството на Руската федерация в София.

Тошко Йорданов: Гоненето на 70 руски дипломати е хрумка на Петков

Балабанов съобщи, че тази идея Кирил Петков е споделил още при посещението на българската делегация в Украйна на "перона на гарата в Полша". По думите му още тогава премиерът е казал "колко е хубаво да изгоним тези руски дипломати", без да уточнява броя им. Тогава го попитахме какви са основанията за това - "ще го правиш като знак в тази политическа ситуация, която е заляла целия свят. Какво е мнението на Външно министерство, има ли преки доказателства, че тези хора са шпиони", допълни Балабанов. И подчерта, че предпочита да разчита на нашите служби. Ако те излязат с конкретно предложение и докажат, че тези хора наистина са шпиони, няма нищо по-прекрасно от това те да бъдат отзовани, подчерта Балабанов.

България гони 70 руски дипломати

Проблемът, според него, е в самосиндикалния подход на министър-председателя, който вече е бивш. След като още тогава си искал да ги гониш, защо изчака месец и половина, гониш ги сега - на изпроводяк, попита депутатът. Той отбеляза също, че информацията от службите е за по-малък брой от 70 души. Затова, според него, е важно те да бъдат чути и, ако гарантират и кажат "да" - 70 човека са шпиони, да си ходят днес, коментира представителят на ИТН.

Мога да ви уверя, че решението на Кирил Петков за тези дипломати е същото като с ареста на Бойко Борисов - никой не знаеше, че ще го арестуват, снощи коалиционните партньори не знаеха, че е взел такова решение, обясни аналогията си Балабанов. И попита дали не са станали много червените линии за БСП в един такъв момент.
 
БТА