/ БГНЕС
Очаквам актуализацията на бюджета да бъде внесена в парламента следващата седмица.

Това информира депутатите финансовият министър Асен Василев, който участва в заседанието на бюджетната комисия.


Василев заяви още, че бюджетът на държавата продължава да е с положително салдо в размер на над половин милиард лева. "Към края на май имаме очаквани приходи в размер малко над 22 млрд. лева. Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите се доближават до тези през 2021 г., обясни финансист номер 1.


НОИ утвърди увеличението на пенсиите от 1 юли

И допълни, че разходите са 22,185 млрд. лева. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. "Общо приходи спрямо разходи в момента продължаваме да имаме положително салдо от над 500 млн. лева", коментира Василев.

Приходите от ДДС растат по бавно с около 9% нарастват, основният растеж е от приходите от корпоративен данък, където имаме растеж от 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица растат малко по-бавно, добави вицепремиерът.

БСП и ИТН в спор допустимо ли е депутатите да променят Закона за държавния бюджет

Вицепремиерът коментира и вчерашната информация на ЕК, че България не е изпълнила всички изисквания за еврозоната. Едно от тях е високата и нестабилна инфлация у нас.

„Целта на ЕЦБ за инфлация е 2%, в момента е 8.1% средно. Има държави в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния доклад на ЕЦБ, се казва, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 г. Техническият план беше приет и техническата работа е започнала така, че парламентът да има възможност да реши. Даже и да се сетим, че искаме на 1 януари 2024 г. Да приемем еврото, това няма как да стане, ако не сме технически готови“, смята Асен Василев.

Той бе категоричен, че държавата не може да намали инфлацията, която е внесена отвън с цените на вносните горива.