Арестуваните полицаи може да са свързани с трима бивши министри
Арестуваните полицаи може да са свързани с трима бивши министри / Thinkstock/Getty Images

Задържаните при спецакция полицаи от Първомай и Асеновград бяха пуснати под гаранция от ареста.

В петък Окръжната прокуратура в Пловдив ги пусна срещу гаранции от 1000 до 10 000 лв. Най-голямата е наложена на предприемача от Първомай Минчо Хубинов. Началниците на полицейските управления в Първомай - Васил Налбантов, и в Асеновград - Димчо Темелков, са освободени срещу гаранции от 2000 лв.

Въпреки че са пуснати, униформените със сигурност ще бъдат уволнени дисциплинарно от системата на МВР.

"Първо предстои отстраняването на Налбантов и Темелков, а след това ще преценявам за другите. Положението е изключително притеснително, защото на всички стана ясно за какво става въпрос в тези две районни управления, където трябва да назначаваме нови служители на ръководни постове", заяви шефът на областната дирекция на МВР-Пловдив Христо Разсолков.

Според неофициална информация трима бивши министри били свързани по различни начини с част от задържаните 15 души, пише „Труд". Те били от правителството на тройната коалиция и от служебен кабинет. Двама от тях опънали "чадър" над Хубинов, който е разследван от прокуратурата за пране на пари, незаконна търговия с инертни материали от кариера и ощетяване на държавата с 2-3 млн. лв.

Местните обаче все още са сковани от страх и смятат, че арестите не са нищо повече от пиар акция в навечерието на местните избори.

Полицейският шеф Налбантов отговаря за прикриване на престъпления. Смята се, че той има отношение към случай с катастрофа, предизвикана от сина на бизнесмен.

Темелков е разследван за търговия с влияние и укривателство.