Шофьорите, на които в сряда им предстои пътуване в Северозападна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и валежи, увеличават се предпоставките за поледици. В планинските райони ще вали сняг и се очаква образуване на нова снежна покривка до 10 см. За 14 декември метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време в 6 области - Видин, Монтана, Враца, Перник, София – град и Софийска област, съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура”. 

АПИ апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата, съобщават още от пътната агенция.

Времето в сряда: Жълт код за валежи и поледици в 6 области

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, съобщават от пресцентъра на АПИ. 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища, напомнят от пътната агенция.