/ netinfo
Находки, открити при строителството на магистрала „Струма“, се представят в националната изложба „Българска археология 2018“, която се открива днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

В изложбата, която ще продължи до 14 април, може да се видят част от артефактите, намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край Покровник. Намерени са над 2700 ценности. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети.

Тази година предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянска църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата. На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, както изисква Законът за културното наследство.
 

netinfo


През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Стойността на археологическите дейности, които ще се финансират от Агенция "Пътна инфраструктура" през 2019 г. е близо 8 млн. лева.