Апаратите по хемодиализа в МБАЛ-Шумен опасни за пациентите
Апаратите по хемодиализа в МБАЛ-Шумен опасни за пациентите / netinfo
Четири от апаратите в Отделението по хемодиализа в МБАЛ-Шумен са опасни за пациентите, защото не отговарят на стандарта за лекуване на хемодиализно болни. Това каза в интервю за Дарик главният лекар в отделението д-р Недко Недев. Той подчерта, че използването на тези апарати дори може да застраши живота на хората, които се лекуват. Според Недев, със старата апаратура може да се извършва само ацетатна хемодиализа, която не се понася добре от пациентите и е в разрез със стандартите, в които е казано, че трябва да се прави само бикарбонатна хемодиализа.

Д-р Недев алармира още, че консумативите за лечението на хемодиализа ще са достатъчни за най-много 3 месеца, а няма средства за купуване на нови. Той призна, че тези 4 апарата се използват в нарушение на стандартите, но че лекарите в отделението, всъщност, нямат друг избор. Апаратите са произведени през 1981 година и нови резервни части за тях не могат да бъдат намерени.

Нов апарат за хемодиализа струва 35 000 лв. и закупуването му не е по силите на болницата, каза Недко Недев. Цената на рециклиран апарат е 15 000 лв. с ДДС и за купуването на 4 нови ще трябват поне 60 000 лв.