По думите му не е спиран приемът на хронично болни в болници
875 излекувани имаме днес. За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани. Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Това заяви пред NOVA здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Вчера е имало над 550 повиквания на спешна помощ в София. Броят на линейките вчера е бил 40, които са обслужвали адресите и те ще бъдат увеличени. Всеки, който почувства и най-малки симптоми търси помощ и той очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги алгоритми, обективни медицински факти, за да закарат един пациент до болница, подчерта Ангелов.

200 адреса е имало за COVID-19 вчера, само около 35 души са постъпили в болница, другите са останали вкъщи. 80% от COVID-19 болните остават вкъщи за лечение, останалите имат нужда от болнично лечение, поясни Ангелов. По думите му натискът върху здравната система в момента е огромен.

106 починали с COVID-19 за денонощие, 3816 са новозаразените

Достъп до здравна помощ значи да стигнеш навреме до лекар. В България пациентите имат добър достъп до помощ. Проблемът е липсата на лекари и сестри, който проблем не е отсега, отбеляза министърът.

Пациентите, хронично болните, които имат нужда от лечение - техният прием не е спрян, категоричен е Ангелов. "Ще защитим интереса на пациентите. Трябва да им осигурим безопасни условия за лечение", подчерта още министърът.

Мерките, които обсъждаме са в посоката за постигане на медицински резултати. Всички училища, които имат заболяемост над 20%, ще минат на онлайн обучение, подчерта Ангелов.

Обсъжда за осигуряването на зелени коридори в цялата страна, както е в момента в София. Очакват се два такива – един преди обяд и един следобед.

Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени за известен период, най-вероятно още две седмици. Вечерният час за заведенията ще бъде най-вероятно 23.30 унифициран за цялата страна, съобщи още Ангелов.


 
NOVA