Анализ: Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система
Анализ: Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система / БГНЕС, архив

Президентските избори в България се оказаха повратен момент за цялата политическа система, политическата ситуация е нова, свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното. Това се посочва в редовния анализ на института "Иван Хаджийски".

За първи път: Борисов не бил най-споменаваният в предизборната кампания

Така България се вписа в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания, коментират анализаторите. Според тях има сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт.

Етническото напрежение, "мажоритарният популизъм", конституционният екстремизъм, законодателните импровизации - това са част от рисковете на "играта с огъня", отбелязват от института.

Галъп: Вотът за Цачева е по-скоро партиен, за Радев са гласували от всички посоки

Анализ Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система
netinfo
Те смятат, че сега ГЕРБ се опитват да копират линията от 2013 г. - временно оттегляне, несигурност и хората отново да ги потърсят. Въпросът е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка.

Анализаторите виждат следизборен тест за "Позитано". В новата политическа ситуация ГЕРБ и БСП стават политически сили със сходна политическа тежест и значение. Но дали това равенство ще се превърне и в електорално, питат от Института.

Борисов: Ще оглавим правителство, само ако сме първи на изборите

Президентските избори показаха наличие на внушителен брой гласоподаватели, които не са твърдо против БСП и могат да я изберат, но при едно важно условие: само при подходящи послания и кандидати. На частичните избори за кмет на "Младост" например се видя, че едни и същи избиратели могат да пуснат бюлетина за Радев и против кандидата на БСП за кмет, припомнят анализаторите. Според тях въпросът е до каква степен БСП ще намери форми на отваряне към обществото и други политически среди.

Анализ Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система
netinfo
Пред ръководството на БСП задачата е да не допусне да бъде въвлечено в удобната за ГЕРБ теза, че подкопава стабилността и въвлича страната в криза; да отхвърли опитите върху партията да се прехвърли отговорност чрез съучастие в служебни правителства или общи инициативи; да не излиза с провокативни тези, които биха могли да отдръпнат партии или избиратели и по такъв начин да реактивират шаблона "всички срещу БСП", смятат анализаторите.

Засега Нинова успява в рисковите начинания за консолидиране. Например, по-малките леви формации изпаднаха в сериозна криза на идентичността след маневрите на БСП. Сега Нинова започва нова рискова игра с промени в самата БСП, въпросът е дали ще улучи точната мяра, смятат от Института.

Кое е рационалното решение за ситуацията у нас според Евгений Дайнов

Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от "крайнодесни", "популисти", дори "фашисти" (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция, констатират анализаторите.

Анализ Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система
netinfo
Във вътрешен план Каракачанов се възползва от това, че националистите могат да претендират за "по-доброто лице на управлението" за сметка на Цачева, че не са имали министри, с които да се компрометират.

Централен въпрос пред патриотите е дали и как ще запазят постигнатия електорален потенциал за следващите избори. В техен плюс сякаш е увеличеното етническо напрежение, особено покрай протестите в София и сблъсъците в Харманли. В техен плюс е и увеличената амбиция на ДПС - съвсем закономерно движението се ориентира към създаване на подходяща политическа атмосфера за следващите парламентарни избори, се посочва в анализа.

Анализ Президентските избори се оказаха повратен момент за политическата система
netinfo

Истината обаче е, че това беше третият пореден президентски вот, в който подкрепата на ДПС не е била решаваща за победата на съответния кандидат. Сега целта на ДПС е да докаже, че е решаващ фактор в идващия парламент, коментират от Института "Иван Хаджийски". Според тях ПФ е направил умел ход, като декларира, че би приел мандат за съставяне на правителство - не защото шансовете за такъв кабинет са истински, а защото така демонстрира желание за стабилност и укрепване на държавата.

Източник: БТА