Няма непосредствена опасност за живота на алпиниста Боян Петров и на еколога Андрей Ковачев, съобщиха за Дарик от Военномедицинската академия (ВМА).

Вчера двамата бяха блъснати от автомобил, шофиран от 27-годишна румънка, в Кресненското дефиле.

Лекари се борят за живота на отнесените на пътя Боян Петров и Андрей Ковачев

Към момента Боян Петров е на командно дишане, поставен е в медикаментозен сън и остава в реанимацията на лечебния комплекс. Пациентът бе приет с множество счупвания, най-тежките, от които - в областта на черепа и ребрата. Въпреки тежкото му състояние обаче показателите му към момента са стабилни.

Другият пострадал - Андрей Ковачев, се очаква още днес да бъде изваден от реанимация. Той е напълно контактен, допълниха от Военномедицинската академия.

Румънка помете с кола алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев

Инцидентът стана във вторник. Ковачев и Петров броели прегазените животни на главен път Е-79, където трябва да мине и ЛОТ 3,2 на магистрала "Струма". Целта на двамата била да докажат, че единственият вариант за строеж на автомагистралата през защитените територии, е строителството на тунел, както настоява и ЕК.

Катастрофата е станала в 11.20 ч. в района на Османска чешма на входа на дефилето, на 50 м след свлачището, което се укрепва с мрежи и в момента по него не се работи.

Двамата бяха докарани в спешния център на благоевградската болница в тежко състояние, но без опасност за живота. Андрей Ковачев е с мозъчен оток, а Боян Петров с фрактури на ребрата и черепа. Малко по-късно и двамата бяха преместени в София.

 

Андрей Ковачев е природозащитник и от години следи за нуждата от изграждането на тунел в Кресна. Експерт е по защитените територии. Боян Петров е зоолог и алпинист. През последните месеци той успя да покори три осемхилядника.