Ако СДС и ДСБ не се коалират няма да влязат в следващия парламент
Ако СДС и ДСБ не се коалират няма да влязат в следващия парламент / netinfo
Ако СДС и ДСБ не се коалират помежду си, при следващите парламентарни избори няма да влязат в Народното събрание. Коалиция между ГЕРБ и ВМРО с подкрепата на десните партии може да сформира мнозинство в следващия парламент. Това сочат данните на социологическа агенция "Барометър инфо" за нагласите на българите при възможни предсрочни избори.

Самостоятелно ГЕРБ получава подкрепа от 26 на сто от българите, а ВМРО - от 1.9 процента. Според изследването самостоятелно СДС и ДСБ печелят съответно по 1.5 процента и малко над 1 процент от гласовете. В коалиция за тях биха гласували 2.92 на сто от българите.

Партия ГЕРБ няма големи шансове да излъчи сама 121 депутати в бъдещия парламент, но тя не е достигнала още крайното си развитие и електоралната подкрепа за нея все още е в процес на нарастване, посочи Никола Николов от Барометър инфо.

Според изследването, ако ГЕРБ се коалира с ВМРО, двете формации ще получат 32 процента от гласовете и заедно имат възможност за сформиране на мнозинство. 39.52 процента от участниците в проучването биха гласували, ако има предсрочни избори , 34.02 процента заявяват, че със сигурност няма да гласуват, 12 процента по-скоро биха гласували, 9.48 процента - по-скоро не биха упражнили правото си на вот, а 4.97 процента не са дали отговор.

Според Николов изследването, което не се прави в период на предизборна кампания показва по-скоро твърдия електорат на отделните партии. За БСП той е 19 процента с тенденция към увеличаване. За ДПС са заявили, че ще гласуват 6.5 процента, а за "Атака" - 5 процента от запитаните. НДСВ печели под 1 процент от гласовете, според анкетата. Новата парламентарна формация "Българска нова демокрация" е получила подкрепа от 0.07 процента.