Ако БСП не вземе мерки, загубата ще се превърне в катастрофа наесен
Ако БСП не вземе мерки, загубата ще се превърне в катастрофа наесен / netinfo

Като тежка загуба определи изборните резултати депутатът от Коалиция за България Костадин Паскалев в предаването “Денят” на Дарик радио. Тази загуба може да се превърне в катастрофа на местните избори, ако не се вземат адекватни мерки от ръководството на БСП, допълни Паскалев.

Според него в БСП има тежък проблем, характерен за доста политически партии у нас - няма изградени механизми за формиране на политиката, която ще реализира съответната формация и контрол по изпълнението на тази политика от партийните структури. Партията ни не е в ред - имаме и сериозни проблеми по отношение на действието на различните структури и мотивацията на партийните членове, добави депутатът от Коалиция за България.

Тези избори трябва да приземят ръководството на БСП, каза Костадин Паскалев, според когото са необходими много сериозни мерки по отношение управлението на партията. Няколко души вземат решенията в БСП - председателя и зам.-председателите на БСП, Изпълнителното бюро играе ролята на фигурант, а във Висшия съвет са влезли, хора, които, макар и с добри лични качества, трудно биха могли да се обединят и да формират обща позиция - в крайна сметка те гласуват това, което т.нар. председателство в БСП е предложило като решение, заяви Паскалев.

На заседанието на Висшия съвет на БСП на 2 юни би трябвало да се избере ново Изпълнително бюро, да се освободят членовете му, които са в изпълнителната власт, каза Паскалев. Инициативата според него трябва да идва от този, на които е гласувано доверие, т.е. от лидера на БСП Сергей Станишев.

Според Паскалев скандалът Овчаров-Александров не е повлиял върху резултатите от евровота, а по-скоро отражение е дала ниската избирателна активност, доколкото тя е повлияла върху тежестта на гласовете на ДПС.

Има два примера - Жан Виденов, който мълчи и до днес, другият пример е Иван Костов, който мълча четири години. Ако сега в това правителство се направят промени и те бъдат обективно мотивирани пред българските граждани, това ще бъде един полезен ход, коментира Костадин Паскалев. Ако се замажат нещата или не се предприемат радикални действия, това ще бъде негативно за цялата коалиция и най-вече за БСП, допълни той.

Паскалев изрази опасения, че увеличаването на тежестта на ДПС, без да има реални предпоставки за това, може да доведе до избухване на национализма в съзнанието на българските граждани.

На този етап въпросът за лидерското място в БСП не стои, надявам се да не стои още дълго време, но при едно условие – ако Сергей Станишев си свърши работата като лидер на партията и премиер – да посочи отговорните и управленските решения и да ги реализира, заключи Паскалев.