Ако амнистията даде дефект, НС също ще понесе негативи
Ако амнистията даде дефект, НС също ще понесе негативи / netinfo
Отговорността на парламента за приемането на Закона за амнистията е голяма, защото ако той бъде приет и покаже недостатъци, всички те ще бъдат адресирани към Народното събрание. Това каза в „Денят” на Дарик председателят на парламентарната правна комисия Янаки Стоилов.

Комисията одобри днес проектозаконът, предложен от правосъдното министерство, но тепърва според Стоилов по него ще има дебати в НС и ще се правят корекции на текстовете му. Янаки Стоилов уточни, че той е гласувал „въздържал се” по законопроекта.

Не спорим изобщо за това дали да има амнистия, а за истинските мотиви за провеждането й, каза Стоилов и подчерта, че едва ли излизането на лишени от свобода от затворите трябва да бъде обвързано с членството ни в Европейския съюз. Тъй като от България се очаква категорично противодействие срещу престъпността и корупцията, а този проект засяга хора, извършили престъпления, макар и по-леко наказуемите, обясни председателят на правната комисия.

Според Стоилов друг по-важен аргумент за първата през последните години амнистия, би бил въпросът за криминалните характеристики на самия преход в България. „Може би някой от тези, които днес имат и високи позиции в обществото, при едно по-строго и последователно правосъдие, щяха да бъдат на мястото на тези, които сега изтърпяват наказание в затворите”, добави той.

Такъв закон би имал по-голяма убедителност, ако се определят тенденциите в престъпността и да се прецени коя част от хората, извършили престъпления, да бъдат амнистирани, каза Янаки Стоилов. Той допълни, че е имало спор дали този закон ще увеличи престъпността, но статистиката не е толкова конкретна. Да не забравяме, че в България има вече над 10 хиляди фактически амнистирани лица, заради бавното развитие на делата – и без закон за амнистията, за тях има фактическа амнистия, допълни той.

Обхватът на закона, така разписан, е много по-голям от обявените над 1300 лица – той ще обхване и хиляди, които са извършили престъпления, но делата им продължават, подчерта още председателят на правната комисия в НС.