Аграрният университет и Алма Матер решават за матурите до дни
Аграрният университет и Алма Матер решават за матурите до дни / netinfo
На 30 януари академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще реши дали да приеме матурите за вход за кандидат-студенти. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

„Винаги съм твърдял, че матурите са нашият единствен изход тогава, когато станат национално представителни и абсолютно обективни. Съмнявам се обаче, че още първата година те могат да бъдат приети по този начин”, коментира проф. Илчев.

Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков каза в ефира на Дарик, че окончателно решението на академични съвет дали да приемат матурите за вход, ще бъде взето на 31 януари.

„Моето лично мнение е те да бъдат приети за входно ниво по оценките, които се получат от матурите. Както ще покажем какво знаят кандидат-студентите, ще покажем и какво не знаят”, обясни проф. Греков. По думите му се обмисля вариант да бъде приета оценката от матурата, но в университета да има и допълнителен изпит, като при класирането да се има предвид по-високата оценка – или от кандидатстудентския изпит, или от матурата.

Чуйте в прикачения звуков файл мненията на двамата ректори.