спинер
спинер / БГНЕС, архив
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор прави проверка на спинерите, става ясно от съобщение на контролния орган. Антистрес продуктите имат игрови функции и трябва да отговарят на изискванията на наредбата за играчките.

В плен на въртящата се лудост Hand Spinner
 

спинер
БГНЕС, архив

Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.
 

В хода на проверката от ДАМТН ще се следи за законосъобразното пускане на продуктите на пазара. Проведени изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания.

 

спинер
БГНЕС, архив

 ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ СПИНЕРИТЕ
 
Тази категория продукти попадат в обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ). Изключително важно e да се знае че:

- съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра;

- продуктът изисква добра координация;

- не е подходящ за деца под 36 месеца;

- някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения;

- съдържат олово и живак, в материала от който са изработени.