75 000 души ще останат без работа при затваряне на полигона в Змейово
75 000 души ще останат без работа при затваряне на полигона в Змейово / снимка: DarikNews.bg, архив
75 000 души ще останат без работа при затваряне на полигона в Змейово
64174
75 000 души ще останат без работа при затваряне на полигона в Змейово
  • 75 000 души ще останат без работа при затваряне на полигона в Змейово

Фирмите от сдружение „Българска отбранителна индустрия" се противопоставиха на идеята за затварянето на полигона в Змейово.

Темата бе обсъдена на среща на директори от сдружението в Стара Загора.

„Полигонът в Змейово напълно отговаря на изискванията, иначе щеше да бъде затворен", категоричен бе изпълнителният директор на Арсенал Николай Ибушев на среща в Стара Загора.

Той и колегите му от ВМЗ - Сопот, Кинтекс и редица частни фирми от отбранителната индустрия организираха сбирката само дни преди местния референдум, който трябва да се проведе в града.

„Проблемът не е в това колко е дистанцията, проблемът е какви дейности се извършват там. Когато в един такъв полигон, а в целия свят се работи с бездимни барути, не се ползва кислород от околния въздух, не се отделят пушеци и димове, когато се извършват дейности като изпитание на боеприпаси, няма никакъв проблем", обясниха представителите на фирмите.

В неделя старозагорци трябва да отговорят на въпроса „Да бъде ли закрит централния артилерийски технически изпитателен полигон в Змейово?".

Полигонът се сочи като основен причинител на замърсяванията в Стара Загора.

Въпреки това 75 000 души ще останат без работа, а голям брой фирми ще са принудени да преустановят дейност, ако полигонът бъде затворен, категорични бяха хората от отбранителната индустрия.

Повечето от тях изнасят продукцията си в чужбина и заявиха, че дори едногодишен мораториум върху дейностите на полигона ще бъде фатален за някои от тях.

Представителите на бизнеса бяха категорични, че на полигона в Змейово не се утилизират боеприпаси и не се изпитват снаряди с обогатен уран, като последните дори не се произвеждат в България.