7 от митничарите, задържани за подкуп, остават в ареста за постоянно
7 от митничарите, задържани за подкуп, остават в ареста за постоянно / БГНЕС, архив

Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Донка Георгиева, Георги Гинчев, Христо Костов, Антон Димитров, Веселин Сидеров, Росица Янкова и Пламен Петров, обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и материални облаги.

Седмината са митничари от граничен пункт "Лесово". Те, заедно с други техни колеги - общо 31 митнически инспектори, бяха задържани при операция на пункта. 13 от митничарите бяха обвинени за вземане на подкуп. Шестима от тях са с мярка за неотклонение - парична гаранция от по 3000 лв.

Две жени в подкупната банда митничари от Лесово

След преценка на събраните по делото доказателства - разпити на множество свидетели, включително и анонимни такива, както и експлоатираните веществени доказателствени средства, събрани на базата на специални разузнавателни средства, съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието за всички обвиняеми лица.

Съдът прецени, че е налице и реална опасност обвиняемите седмината да извършат друго престъпление с оглед продължителното действие на организираната престъпна група, изградените трайни престъпни навици на обвиняемите лица, както и опасността същите да въздействат на свидетели по делото.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на такива делото е насрочено за 10 ноември.

Източник: БГНЕС