/ iStock/Getty Images
Лекари и други здравни служители, за които се установи, че са издали фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат глобявани по 5000 евро за всеки случай на измама, това гласи предложение, което беше внесено в парламента от здравното министерство, съобщава БГНЕС.

Глоби ще има и за лицата, които използват такива фалшиви сертификати за да останат на работа или да получат достъп до места за забавления, както и да се ползват от правата, които им се предоставят ако са ваксинирани.

Глоби са предвидени също по отношение на собственици или управители на медицински заведения и домове за грижи, ако те назначават персонал, който не е бил ваксиниран срещу COVID-19. Това е нарушение на правителствените норми, изискващи всички служители в здравната сфера или социални работници да бъдат защитени срещу заразяване или разпространяване на вируса.

Нормата също така прави задължителна ваксинацията за преподавателския състав и студентите в университетите и техническите колежи, медицински и сестрински училища. Преподавателите, които откажат да се ваксинират, биват пускани в принудителен неплатен отпуск до ваксиниране.

Допълнително тази правна норма дава право на работодатели и здравни заведения, старчески домове и заведения за грижи за хора с увреждания правото да откажат да назначат хора, които не са ваксинирани. Те също така са изправени пред глоби в размер от 10 000 до 50 000 евро за всеки свой служител, който не е ваксиниран. Глобите скачат до между 20 000 и 200 000 евро за всяко повторно нарушение на забраната.

Предложеното изменение от здравното министерство също ограничава до 10 евро (без данъка върху добавената стойност) разходите за бързи тестове в диагностични и други медицински заведения, като същевременно наказва издаването на фалшиви сертификати, показващи отрицателен тест за коронавирус.
БГНЕС